Nekaj posebnega je v samem jugu Dalmacije. Vasice, raztresene med morjem in kamnitim pobočjem, vztrajno kljubujejo burji, soncu in času. In ljudje niso prav nič drugačni. Jeseni, ko domačini spet lažje zadihajo in se sončni zahodi bleščijo v čudovitih odtenkih rdeče, boste tu odkrili pristen dalmatinski počitek.

Strateška pozicija

Slano je od Dubrovnika oddaljeno le 35 kilometrov (avtobus iz Slanega odpelje vsaki dve uri) in 20 kilometrov od Stona, ki je prestolnica ostrig in obzidij, hkrati pa tudi vstopna točka za raziskovanje polotoka Pelješca. A številni zgodovinski, geografski in kulinarični biseri se skrivajo tudi v neposredni okolici mesteca Slano.

Aktivni turizem

Ko boste v Slanem, bo obisk Dubrovnika in Stona pri vrhu vašega seznama, a tudi okolica nudi zanimive izlete, sprehajalne in kolesarske poti. Sam zaliv Slano je dolg 5 kilometrov, kar je ravno prav za jutranji sprehod ali tek, ponujajo tudi igrišča za tenis in odbojko.

Zaliv Slano je dolg 5 kilometrov – ravno prav za jutranji tek ob morju.

»Ker vemo, da imajo gostje, predvsem iz Slovenije, radi šport, smo pripravili kar nekaj možnosti za aktivni turizem v mestu Slano in njegovi okolici,« pripoveduje direktor TZO Dubrovačko primorje Slaven Zvono. »Poleti organiziramo tudi prek 30 zabavnih, kulturnih in športnih dogodkov, pestro dogajanje pa se nadaljuje tudi v jesen, ko posebno pozornost namenimo tudi folklori in prirejamo nastope klap in našega tradicionalnega plesa linđo.«

Tradicionalni ples linđo ob melodiji dalmatinskih klap

Za aktivne goste so povezali kar 35 kilometrov sprehajalnih poti in uredili 50-kilometrsko tematsko kolesarsko pot, ki Slano povezuje z  zalivom Bistrina, znanem po školjkah klapavicah in ostrigah. Kolesarska pot poteka po ruralnem zaledju in povezuje vasice ter lokalne naravne in kulturne znamenitosti znamenitosti, ki so opisane tudi na priročnem zemljevidu. »Ker je varnost naših gostov na prvem mestu, smo sprehajalne in kolesarske zemljevide pripravili s hrvaško Gorsko reševalno službo,« ob tem dodaja Slaven Zvono.

Nova marina je v zaliv Slano pritegnila tudi navtične goste.

Riba naj plava trikrat

Seveda tudi v Slanem ne gre brez domačega oljčnega olja iz okoliških nasadov, vina iz bližnjih vinogradov in rib, ki jih gostom dostavijo kar do vrat, saj so gostitelji pogosto tudi ribiči. To je odlična kombinacija za pravi oddih! Popestrijo jo še jagnjetina ali hobotnica z domačim krompirjem izpod peke, domači siri, zelenjava in sadje polno okusa.

Jaganjetina pod peko je lokalna specialiteta

V mestu Slano lahko izbirate med restavracijami (ena izmed teh je tudi v pred kratkim odprti marini), konobami in kmečkimi turizmi. Če pa boste v Slanem oktobra, nikar ne zamudite Good Food Festivala med 14. in 20. oktobrom v Dubrovniku!

Domače dalmatinske dobrote

Želve vasice Majkovi

V bližnji vasici Majkovi živijo pripadnice ene najbolj redkih in ogroženih vrst želv, rečne sklednice (Mauremys rivulata). Okolica ribnika, v katerega so se zatekle, je postala herpetološki rezervat.

Naravni rezervat za zaščiteno vrsto želv, ki znajo biti precej samovoljne.

Hiša medu

Na območju občine Dubrovačko primorje je obilje aromatičnih zdravilnih zelišč, kot so sivka, žajbelj, timijan, rožmarin, lovor … Veliko domačinov se zato ukvarja s čebelarstvom. Tako ponosni so na odličen med, da so v vasi Majkovi s pomočjo evropskih sredstev odprli Hišo medu, kjer se gostje izobražujejo o življenju čebel, medu in zgodovini čebelarstva.

Ker v okolici rasejo številna zelišča, ima med prefinjeno mediteranski okus.

Za ljubitelje zgodovine

Območje Slanega je bilo naseljeno že v prazgodovini, o čemer pričajo številni ostanki utrdb in nagrobni spomeniki (gomile) v njegovi okolici. Največja nekropola gomil, kar 48 so jih našteli, je med naseljema Visočani in Lisac. Lapidarij v vrtu frančiškanskega samostana Sv. Jeronima v Slanem je čudovit primer Antike. Močno svetujemo obisk do potankosti pred tremi leti prenovljenega Knežjega dvora, ki je bil v 14. stoletju upravno in administrativno središče, pa tudi domovanje kneza. Po prenovi je postal muzej, pričevalec bogate zgodovine in prizorišče čudovitih koncertov in predstav.

Knežji dvor (Knežev dvor) v Slanem

Da domačini cenijo zgodovino, priča tudi projekt »Po poteh zgodovine«, ki povezuje pomembne zgodovinske točke – od stez naravnega parka na Mljetu, do tradicionlanih hiš na Korčuli in Muzej Primorja, ki ga bodo v Slanem odprli prihodnje leto. V njem bodo na ogled postavili folklorna oblačila, stara orodja, prikaze tradicionalnih običajev, obrtniškega znanja in vsakdanjega življenja domačinov.

Udobno spanje

Ljubitelje morja bodo v Slanem razveselile plaže, četudi se jeseni po njih večinoma sprehajamo in si na horizontu spočijemo oči. Ljubitelji udobnega spanca pa bodo veseli podatka, da udobne postelje nudita dva hotela. Hotel Admiral Grand Hotel s petimi zvezdicami, ki je bil med vojno povsem porušen, je bil pred kratkim povsem na novo zgrajen, še lepši in boljši, z notranjim in zunanjim bazenom, teniškimi igrišči, zasebno plažo in vsem lagodjem, ki ga zagotavlja pet zvezdic.

Lansko leto pa so popolnoma prenovili hotel Osmine s štirimi zvezdicami in plažo neposredno pred hotelom. Za tiste, ki ste najraje »po domače«, nudijo domačini kar 1500 postelj, ljubitelji narave pa lahko svoje prikolice parkirajo in razpnejo šotore v desetih malih družinskih kampih.

Več informacij: Turistična skupnost Slano

 

OZNAKE