Burger je ikonična jed, ki nikjer po svetu ni zamrla in tudi pri nas ne bo, le z veliko zamudo je k nam prišla. Po začetni obsedenosti z burgerji zdaj ostajajo na trgu kakovostni ponudniki in izkušeni jedci, ki vedo, kaj je dobro. A kako ta okus poustvariti doma? Pri tem izzivu vam pomagamo mi.

Vse več ljubiteljev dobrih burgerjev želi doma poustvariti burger, ki so ga jedli v lokalih s kakovostno hitro hrano: želijo lepe puhaste štručke, okusno dišeče in ravno prav pečeno meso, pa domiselne omake in priloge, ki vse skupaj povežejo v en velik užitek. V novi tematski izdaji revije Dober tek Burgerji & hotdogi smo zbrali najboljše nasvete za pripravo burgerjev in nadgrajenih hotdogov, ki jih je Matej Stipanič iz prve roke spoznal v dobrih petih letih raziskovanja.

Meso za polpete

Kadar sami meljemo meso za polpete burgerjev ali nam ga pripravi mesar, je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil. Najprej je pomembno izbrati prave kose mesa. To so po navadi trši kosi (z mletjem se zmehčajo) in dovolj premaščeni, saj je prav maščoba tista, ki daje mesu okus.

V publikaciji Burgerji & hotdogi več prostora namenjamo izboru najprimernejših kosov, pravilnemu razmerju med mesom in maščobo, postopkom mletja in oblikovanja polpetov ter peki burgerjev.

Domače klobasice

Klobase so slovenska klasika, ponudba pa se še posebno razširi v sezoni piknikov – in skoraj vse klobase se odlično obnesejo v hotdogih. Navdušenci seveda lahko klobase po lastnem okusu pripravite tudi v lastni kuhinji, saj ima večina sodobnih kuhinjskih robotov nastavek za polnjenje klobas. Podrobnejši postopek in najboljše kombinacije boste našli v publikaciji Burgerji & hotdogi.

Puhasti kruhki

Štručka je druga najpomembnejša sestavina dobrega burgerja ali hotdoga. S slabim kruhom lahko hitro izničite ves trud, ki ste ga vložili v pripravo mesa. Ko obvladate osnovni recept, so možnosti za ustvarjanje neomejene. Lahko uporabite različne moke, lahko jih spečete iz kislega testa, v testo zamesite dodatke ali pa ga obarvate z mleto papriko, ogljem, kurkumo, špinačo …

Priloge in omake

S prilogami in omakami damo burgerju in hotdogu poseben značaj. Posegamo lahko po sveži zelenjavi in mariniranih ter toplotno obdelanih sestavinah, ki zagotovijo, da sta burger in hotdog popolna kombinacija toplega in hladnega, hrustljavega in svežega, kislega in sladkega, mehkega in bogatega. Karamelizirana čebula, hrustljava slanina, lisičke z medom, šampinjoni po azijsko, domača majoneza, sladka gorčica, omaka za žar, ocvrti feferončki, celo kraljestvo sirov … možnosti je res veliko, za vse zgoraj omenjene pa najdete recepte v naši publikaciji Burgerji & hotdogi. Tem smo dodali še recepte za najboljši ocvrti krompirček, ameriško zeljno solato in pisano krompirjevo solato.

Zanimivost

Matej Stipanič že vrsto let raziskuje peko na žaru, spoznava vrste mesa, peče zorjene steake in sestavlja gurmanske burgerje. Njegove delavnice priprave burgerjev in peke steakov so razprodane več mesecev vnaprej, njegove kuharske podvige pa lahko spremljate tudi na strani customgrills.si. Po uspešnici Steak! Od zorjene govedine do peke je za novo sezono poletnih piknikov skupaj z revijo Dober tek na enem mestu zbral vse svoje znanje o pripravi gurmanskih burgerjev in hotdogov. Publikacijo Burgerji in hotdogi priporočamo vsem ljubiteljem žara, druženja in ulične hrane.

 

 

OZNAKE