Članki

FRANCOSKA KULINARIKA

Avtorica: Aja Barbo Gruden

FRANCOSKA KULINARIKA

Stari rek pravi, da jemo zato, da živimo. A za Francoze velja ravno obratno. Prehranjevanje zanje ni le zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb, ampak vsakodnevni užitek, družabni trenutek, pravi obred. Med kosilom ali večerjo uživajo ob vinu in predvsem veliko govorijo. Praviloma je francoski obrok sestavljen iz predjedi, glavne jedi, skoraj obveznega sira in sladice. Kako neotesano bi bilo vso to hrano vreči vase na hitro in brez komentarja! Francozi res radi prežvekujejo aktualne politične teme, a s prav enakim navdušenjem razpredajo tudi o hrani. Med jedjo se prelevijo v gastronomske kritike in ocenjujejo vsebino vsakega krožnika. Pogosto vabijo tudi na poslovna kosila, kjer posli nekako lažje stečejo. A ne dovolite si zamude! V Franciji se pač jé ob pol eni popoldne. V popoldanskih urah celo ulice glavnega mesta utihnejo in zaprejo vrata svojih gostiln. Turist z nerednim prehranjevalnim urnikom bo torej presneto težko našel kaj pametnega za pod zob ob treh popoldan. Počakati bo moral šesto uro, ko francoski mojstri zopet stopijo za štedilnike in zadiši iz kuhinj. Kakšen masleni »croissant« in hrustljavo »baguette« si bo vseeno lahko privoščil, saj so mamljive pekarne odprte celo v nedeljo do 19h. Svetovna slava francoske kuhinje pa ni naključje, ampak zmes trdega dela, umetniške žilice in dosegljivosti sredstev od samega srednjega veka dalje.

 

 


V članku se poglabljamo v francosko kulinariko od samih začetkov v srednjem veku do rojstva "haute cuisine" ali visoke kuhinje na dvoru kralja Ludvika XIV. Pišemo o tem, od kod naziv visoka kuhinja, kako so nastali bistroji in restavracije, katere so tipično francoske sestavine in z opisi tradicionalnih jedi in vin potujemo od regije do regije.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji